čtvrtek 17. června 2021

Světla nad terasou

Dopřáli jsme si nad terasu zahradní osvětlení. Teď to ještě využít, když je furt venku chladno, nebo prší... 

 


pondělí 5. dubna 2021

Ale teď už teda fakt jako poslední sníh!

 



neděle 4. dubna 2021

Dostříháno


Sváteční velikonoční víkend, během kterého teploty slétly z letních dvacítek téměř na nulu, se hodil akorát na to, abych dostříhal a prořezal jabloně a vrby. Ty už začínají zelenat, tráva se také prosazuje, zanedlouho už jistě dojde na sekání. 

pátek 19. března 2021

Poslední sníh





sobota 6. března 2021

Kácíme smrk


Z úřadu nám přišlo potvrzení, že můžeme porazit smrk, který se na zahradě rozrostl do nepřijatelných rozměrů. Předpisy stanovují, že souhlas úřadu není nutný, pokud má kmen stromu ve výšce 130cm obvod do 80 centimetrů. Náš smrček měl téměř 120cm. Za přijatelnou cenu 4500Kč se nabídl hasič z Kostelce a hned přijel, že se do toho pustí. Větve bral odspodu, kmen pak odřezával shora a během pár hodin bylo po parádě. 

neděle 21. února 2021

Jarní střih

 




úterý 16. února 2021

Ornitologická pozorování

Když udeřily mrazy, na krmítka se začali slétat všelijací okřídlení krasavci.




  

pondělí 28. prosince 2020

Slabá úroda

Letošní úroda byla dost bídná. U jablek to snad ani nevadí, obří dodávku jsme obdrželi z Raškovic. Rybízu bylo akorát na koláč, švestka jedna (!) a ořechů jen pár, malých, černých. Bohatě měla nasazeno arónie, ale prohráli jsme bitvu nervů s kosáky nebo špačky či co, zkrátka najednou se přes noc víc jak polovina bobulí ztratila. Okamžitě jsem sklidil zbytek a macerujeme ve vodce s cukrem, snad se nám likérek podaří. 

sobota 30. května 2020

Hubím bodláky

Cíleně jsem aplikoval Roundup na spoustu plazivých bodláků, co se na trávníku nepříjemně rozpínají. Na odumřelá místa jsem zasel trávu a přikryl vrstvičkou substrátu. Teď je trávník pěkně strakatý. 




pondělí 18. května 2020

Odkrýváme bazén

Letos kromě zelených stěn žádné dramatické překvapení. Ale ta zelená nejde ničím dolů, asi budeme mít bazén nikoliv modrý, ale tyrkysový...


pondělí 20. dubna 2020

První sekání 2020

První sekání letos 20. dubna. Pipinova vášeň pro sekačku beze změny.



pátek 10. dubna 2020

Vellikonoční "Betlém"



úterý 7. dubna 2020

Modřence pod ořechem


neděle 5. dubna 2020

Prořezávání stromů

Po keřích přišly na řadu stromy. Je prořezáno, odvlkováno. Příště záhony a už začíná hrozit tráva...




neděle 15. března 2020

Zástřih keřů






sobota 22. února 2020

První jarní projevy 2020

Letošní zima v nížinách měla ke klasické hodně daleko. Leden i únor byly historicky nejteplejší měsíce od roku 1775, kdy se v Klementinu začalo měřit. Možná i proto začaly nedočkavé květiny i keře kvést už v únoru.





středa 20. listopadu 2019

Podzimní nadílka (listí)

Letos jsem hrabal ještě těsně před Vánocemi. Trochu to trvalo...




sobota 4. května 2019

Rekonstrukce přízemí

Deset let po přestavbě prvního patra došlo na přízemí. Výběr firmy na rekonstrukci podlah, koupelny, kuchyně, venkovních schodů a pár dalších měnších úprav jsme poptali na několika portálech, ale vzešla z toho jen jediná nabídka ateliéru AM z Přelouče. Po rodinném setkání na Hradešíně jsme zahájili totálním vyklizením spodních dvou místností - chlívu a komory. Něco na půdu, něco do ložnice, do dětských pokojů, regály na terasu. Původní plán byl takový, že se kompletně udělají tyhle prostory a pak se tam nastěhují věci ze sednice, kuchyně a z předsíně. Když člověk plánuje, pánbůh se směje. Zanedlouho jsme museli vystěhovat kuchyň, koupelnu a nakonec i obývák. Po příchodu z práce jsme mohli být buď na terase, která se změnila na kuchyň a prádelnu v jednom, nebo si jít rovnou lehnout do postele. A začali vyskakovat různí kostlivci. Největší vypadl v koupelně. Pod šlupičkou betonu nebylo nic než hlína se sutí, do které po léta protékalo z vadného odpadu a do které vzlínala veškerá vlhkost z Hradšínských jílů.