úterý 25. prosince 2018

Hradešínský betlém





čtvrtek 20. prosince 2018

Adventní stromek

Dodali jsme na jalovec další šňůru světýlek a když větve pokryla vrstva sněhu, efekt byl přímo pohádkový.


sobota 13. října 2018

Sklizeň





čtvrtek 23. srpna 2018

Sucho

Letošní léto je extrémně teplé a suché. V obci už dvakrát přestala téct voda, zalévat  zahrady z řadu se nesmí. Studna přišla právě včas. I přes malou vydatnost zásoba vody vytačí na zalití celé zahrady, víc nepotřebujeme. Trávník přesto připomíná uschlou step, vrba za domem shodila polovinu listí, jablka jsou malá, arónii nežerou ani ptáci, bobule jsou scvrklé a trpké, i hrozny vína se pomalu mění na rozinky. O výsevu trávy nemůže být ani řeč, musíme počkat až na jaro.




pátek 6. července 2018

Osazené záhony pod terasou

Osazené záhony pod terasou od dubna vzešly. Na horních záhonech jsme vysadili nízké trvalky, do spodních jsme pak nahusto naseli měsíčky. Nečekali jsme, že vytvoří ukrutnou houštinu zelených lupenů, naštěstí došlo i na květy a ty teď jen září. I proschlý oleandr se vzchopil a na terase se mu vyloženě daří.




čtvrtek 5. července 2018

Napojení na kanalizaci

30. června jsem se po domluvě se starostou odhodlal k napojení odpadu na novou kanalizaci. Chvíle napětí a lopocení s trubkami a koleny vystřídala úleva, že si vše přesně sedlo na první pokus. Jakmile si to Pavel nafotil, mohl jsem začít zametat stopy. Nejprve likvidace staré čističky. Už při rekonstrukci baráku jsme počítali s tím, že ji prostě jen zahrabeme. Uřezal jsem plastové okraje asi 30cm pod úrovní terénu, vše rozkrájel a pohřbil pod metráky jílu. Zbytek cihel, které jsme nezpracovali na záhony, se hodil na poskládání schůdků z terasy. Teď zbývá jen zasít trávu, ale to až po dovolené.








úterý 3. července 2018

Funkční studna

Dorazili chlapi od studnařů a za půl dne měli vše nainstalované, od vody, čerpadel, až po zapojení na elektrické rozvody. Na mně pak zase bylo chopit se lopaty a pracně vykopaný jíl zadupat zpět do země, abych mohl zasít trávu a zahrada zase vypadala k světu. Tahle akce snad znamenala poslední vjezd větší techniky dozadu na zahradu.


čtvrtek 21. června 2018

Dokončení vrtané studny

Sice později, než bylo v plánu, ale přece jsem dokopal "járek" na přívod proudu k čerpadlu studny a zároveň vývod vody ze studny až k terase, kde si necháme udělat kohoutek.




sobota 28. dubna 2018

První žatva 2018

První seč 28.4.2018


pondělí 2. dubna 2018

Květinové terasy

Hotové  záhony pod terasou.



neděle 25. března 2018

Jarní střih

Teploty jsou sice pořád něco málo nad nulou, ale střih keřů a stromů už nelze dál odkládat. Dnes jsem naběhl s nůžkami elektrickými i ručními a ojel celou zadní zahradu, až ruce necejtim. Na zahradě se dnes proháněl Pipin se sousedovic Majdou, resp. Majda honila Pipina, až z toho šilhal: https://youtu.be/9b6L77p7q1s